sobota, 22 stycznia 2011

Cannelloni z mięsem mielonym i pomidorami pod beszamelem




Udany sos beszamelowy, udane mięso, udany farsz = uśmiech od ucha do ucha i pełny brzuch.
Promienie słońca w końcu zawitały do mojego domu. Później zaczął padać deszcz, gdy skończył otworzyłam okna. Lubię ten zapach jak trochę popada. Niestety mieszkam w mieście, więc zapach nie jest tak intensywny jak na wsi czy nad morzem.
Dziś trochę pracochłonne i nieco skomplikowane danie, ale damy sobie radę prawda? Miałam druga parę rak do pomocy, Dominikę, moją siostrę. Nakładała farsz do makaronu, przy czym go trochę znikało. Jeżeli to ja jestem tą, która pomaga to też lubię podjadać. Zdarza się to wtedy, kiedy lepię jakieś uszka czy pierogi z babcią.
Wypożyczyłam książkę „Gotuj z fantazją” - tam znalazłam przepis na sos beszamelowy i farsz.
Tak mi się ta lektura spodobała, że muszę ją sobie kupić. Prócz przepisów zawiera praktyczne porady i wskazówki.
Sos beszamelowy
·       4 łyżki masła
·       3 łyżki mąki
·       ¾ l mleka
·       1 liść laurowy
·       1 maly kawałek skórki cytrynowej
·       sól, swieżo zmielony pieprz
·       świeżo starta gałka muszkatołowa

W rondelku stopić masło (na wolnym ogniu!), wsypać mąkę i szybko wymieszać łyżką, aby mąka zabarwiła się na żółtawy kolor. Potem szybko wlać mleko, pamiętając cały czas o mieszaniu! Wrzucić liść laurowy i skórkę cytrynową dla zapachu i ogrzewać na wolnym ogniu ok. 10-15 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszać trzepaczką. Na koniec wyjąć liść laurowy i skórkę, przyprawić solą do smaku i gałką muszkatołową.


Cannelloni z mięsem mielonym i pomidorami pod beszamelem
·      400g mięsa mielonego
·      puszka krojonych pomidorów, 400g
·      3 posiekane ząbki czosnku
·      1 posiekana cebula
·      4 łyżki oliwy
·      0,5l bulionu ( do wrzącej wody wrzucić ząbek czosnku, suszoną papryczkę chilli, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczka vegety)
·      12 ruloników cannelloni
·      masło do posmarowania naczynia żaroodpornego

Rozgrzać oliwę na patelni i przyrumienić czosnek z cebulą, dodać mięso mielone i przesmażyć, mieszając. Dodać pomidory łącznie z sokiem, który znajduje się w puszce, dodać 4 łyżki bulionu. Całość dusić ok.15-20 minut, aż mięso będzie miękkie a sos gęsty, ale nie za gęsty.
Piekarnik rozgrzać do 200o. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać koło siebie rurki cannelloni nadziane farszem. Piec 25 minut podlewając bulionem. Makaron nie może być suchy, musi być w każdym miejscu jednakowo miękki, pod koniec posmarować końce oliwą i polać sosem beszamelowym. Zapiekać dodatkowe 5 minut.

Smacznego,
przyjemnego wkładania farszu!





4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Myślałaś o założeniu restauracji w przyszłości ? Serio mówię, bo te twoje dania są świetne
Tak pysznie wyglądają, że aż człowiek chce je zrobić a potem zjeść :PP

muffinka pisze...

Napewno założę, tylko nie wiem czy restaurację czy kawiarnie. Ale w najbliższe wakacje w Mrzeżynie będę miała stoisko ze słodkościami, także zapraszam !

Anonimowy pisze...

Witam, mam zamiar zrobić danie, ale nigdzie nie mogę dostać suszonej chili, czy mogę wrzucić świeżą, bądź w proszku?

muffinka pisze...

Anonimowy, jasne!!!
Suszoną można kupić w Zdrowej Żywności jakiejś, ale w proszku będzie też okej :)

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...