sobota, 14 maja 2011

Piątek 13-tego? Ciasto cynamonowo-krówkowe z suszonymi morelami, zapiekany bakłażan z serami, i kokosowe muffiny z gruszką i migdałową posypką

Piątek 13-tego? Wczorajszy dzień nie zrobił na mnie żadnego wrażenia, to, że się potknęłam trzy razy, nie uważam za pech tylko za moje sieroctwo. Kiedy jechałam na rowerze przebiegł przez drogę czarny kot, a potem? A potem nic się nie stało. Dzień jak co dzień.  

Może Wam się zdarzyło coś ciekawego?                                                                                          Zapraszam do podzielenia się w komentarzach!:)

Jest już słońce, są już sandały na naszych nogach i sukienki powiewające na wietrze… Choć parę dni temu we Wrocławiu była burza, to następnego dnia znów pojawiło się słońce!

Piekłam wczoraj ciasto cynamonowo-krówkowe – udało się! Zamiast oblewać je polewą, nakładałam ją łyżką na każdy kawałek ciasta. 










Ciasto cynamonowo-krówkowe z suszonymi morelami

Przepis zaczerpnęłam od Mar z Pikle&Binokle

puszka masy krówkowej o smaku kokosowym Bakkaland

160g mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej Lubella)

80g miękkiego masła (margaryny)

30g cukru (20g cukru cynamonowego)

2 jajka

szczypta soli

1 ½łyżeczki proszku do pieczenia

oraz (dobór moich składników):

kilka kropel soku z cytryny

1łyżeczka cynamonu (chyba dałam ciut więcej, uwielbiam cynamon)

5-7 suszonych moreli

żurawina i płatki owsiane do dekoracji

polewa:

2 łyżki mleka

kopiastałyżka masła

posiekane solone orzeszki ziemne (ok. ćwierć szklanki) (zrezygnowałam!)

 1 Piekarnik rozgrzewamy do 170oC. Masło ucieramy mikserem z cukrem, do powstania jasnej, puszystej masy. Dodajemy sok z cytryny i cynamon. Wbijamy po jednym jajku, każde ucierając, aż dokładnie połączy się z masa (min minuta każde). Do masy dodajemy 2/3 masy krówkowej i ucieramy, by idealnie je połączyć. Mąkęprzesiewamy, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy razem z suszonymi morelami, uprzednio pokrojonymi w paski i mieszamy drewnianą łyżką. 2 Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy żurawiną i płatkami owsianymi. Pieczemy 40-50 minut (sprawdzamy patyczkiem – ciasto będzie minimalnie lepkie, ale nie powinno zostawać na patyczku). Upieczone ciasto studzimy.

3 Przygotowujemy polewę: pozostałą cześć masy krówkowej podgrzewamy z mlekiem, aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z łyżeczką masła. Można polać ciasto polewą lub jak proponuję nakładać łyżką.


Słodkie, delikatne i po prostu czujesz się jak w siódmym niebie:)





Widzi-mi-siętakie coś w kokilce, więc pomyślałam, że trzeba by to zrealizować. Czasem tak mam, że jadę rowerem i nagle widzę jakąś potrawę, tylko ja tak mam? Patrząc i jedząc efekty naprawdę było warto się namęczyć z zawijaniem i układaniem.


Zapiekany bakłażan z serami

(na 3 kokilki, niestety)

¾ dużego bakłażana (średnica bakłażana powinna odpowiadać średnicy kokilki)

150 g sera feta z ziołami śródziemnomorskimi Petros

125 g mozarelli light (kulka)

2 duże pomidory

oliwa

bazyliaświeża lub suszona

sól, pieprz

oraz:

3 kokilki i trzech w miarę głodnych


1 Nagrzaćpiekarnik do 200oC. Pokroić umytego bakłażana w 3mm plasterki, posolić i odstawić. Po 15-20 minutach umyć i osuszyć. Mozarellę odsączyć z zalewy i pokroić 4 mm w plasterki. Pomidory umyć, sparzyć i drobno pokroić.Świeże listki bazylii drobno posiekać.

2 Kokilki wysmarować oliwą. Nałożyć w kolejności do wszystkich kokilek 2 łyżki pomidorów, plasterek bakłażana, kilka plastrów mozarelli, plasterek bakłażana, kilka plastrów mozarelli, plasterek bakłażana kilka kostek sera feta, 1 ½ łyżki pomidorów, sól, pieprz, bazylia i ułożyć na brzegu 3 lub 4 zwinięte plasterki bakłażana.

3 Wstawić do piekarnika i zapiekać 25-30 minut, lub dopóki bakłażan będzie miękki, a wierzch zrumieniony.

Te muffiny piekłam na rekolekcje na górze Św. Anny w marcu. Nieliczni, którzy mieliście okazję ich spróbować, pamiętacie?








Kokosowe muffiny z gruszką i migdałową posypką

150 g miękkiego masła

80g cukru

2 duże jajka

4 łyżki mleka/dobrej maślanki

1 cała łyżeczka proszku do pieczenia

po 100g mąki pszennej i razowej

2 garści płatków/wiórków kokosowych (dałam trochę mniej)

gruszka

2 garści migdałów niełuskanych (licząc każdy z osobna użyłam 17-stu)


1 Nagrzej piekarnik do 180oC. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę(autorka proponuje zrobić to dobrą trzepaczką). Wbij po jednym jajku i dolej mleka albo maślanki (w zależności od tego, co masz w lodówce). Wsyp przesianąmąkę, proszek do pieczenia, płatki/wiórki kokosowe i wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, żeby się połączyło.

2 Obierz i umyj gruszkę.Usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Posiekaj bardzo drobno migdały.

3 Masę nakładaj łyżką do muffinkowej formy wyłożonej papilotkami. Do każdego muffina wsadź parę kostek gruszki i posyp migdałami. wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut, do zezłocenia na wierzchu. Ostudź i gotowe. Choć na ciepło też są smaczne!


Smacznego i pozdrawiam!

4 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

ile u Ciebie dobroci! aż ślinka cieknie. mi piątek 13go minął raczej miło i bez niespodzianek

Magda Baran pisze...

13go przepyszny u Ciebie - poczęstowałabym się wszystkim;) a dziś we Wrocławiu deszcz, ech. pozdrowienia :)

Anonimowy pisze...

Ciasto cynamonowo - krówkowe przyniesiono mi wprost do łóżka. Polecam te nieziemskie ciasto! Ale podejrzewam, że takie pyszności to tylko u Panny Weroniki :)
Dzięki temu ciastu, piątek 13-go okazał się najsłodszym z 13-tych piątków :D
Marta

lmao pisze...

wow! jestem oszołomiona twoim blogiem jest świetny ,dokładny i bardzo profesjonalny ,bardzo mi się podoba! ;D dodaje się do obserwatorów

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...