Owsiano-pszenny maślany, kruchy spód. Delikatne, miękkie jabłka w ciągnącym się karmelu.
Owsiana tarta z jabłami w karmelu
przepis autorski
(tartownica)
spód:
100g mąki pszennej
50g mąki owsianej ze zmiksowanych błyskawicznych płatków owsianych
50g cukru pudru
100g masła
żółtko
szczypta soli
nadzienie:
4 jabłka
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
3 łyżki cukru
karmel:
obierki z jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
szczypta cynamonu
Masło pokrój na kawałki. Powinno być zimne. Rozetrzyj palcami z mąką, cukrem i żółtkami, a następnie zagnieć ciasto. Owiń folią i schowaj do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Jabłka obierz, zachowaj obierki, usuń gniazda nasiennie i pokrój w plasterki.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Tartownicę wyłóż kółkiem z papieru do pieczenia a boki wysmaruj masłem. Wylep formę ciastem, podziurkuj widelcem i piecz 10 minut w tej temperaturze, a na kolejne 15 zmniejsz ją do 180 stopni. Ostudź.
Jabłka układaj gęsto, jak na zdjęciu. Posmaruj masłem, posyp solą i cukrem. Piecz 30-40 minut w 180 stopniach.
Zabierz się za karmel. Smaż składniki przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij obierki i zalej upieczoną tartę.
Gotowe!
....................................................................
Od lewej: Helios, znaczy już ERA Nowe Horyzonty, katedra, jakiś kościół, ratusz i mostek czarownic. |
Kocham Wrocław!
Moja miłośc do Niego się zmieniła odkąd w Nim zamieszkałam, a było to 9 lat temu.
Pierwszy raz przyjechałam pozwiedzać Go w wieku 4 czy 5 lat i pamiętam wrocławskie gołębie na placu Solnym...
Na Wrocław najlepiej się patrzy nocą z dachu Renomy, albo z dachu wysokiego budynku.
Najlepiej się patrzy z Kimś...
Pozdrawiam,
muffinka
15 komentarzy:
Świetna ta tarta. :) Wyobrażam sobie, jak smakuje i podoba mi się to wyobrażenie.
Wrocław? Całkiem lubię. :)
Nigdy nie miałam okazji być jeszcze we Wrocławiu:(
Świetna tarta:))
ale to musi być pyszne! :)
Jejku, jak ta tarta apetycznie wygląda! Jabłka w karmelu...musi być wyśmienita!
Bardzo chciałabym pewnego dnia odwiedzić Wrocław :)
Jabłka w karmelu... Pycha! Swoją drogą, przez Wrocław przejeżdżałam dziesiątki razy, a nigdy nie mam czasu, żeby zatrzymać się w nim na dłużej.
ale przepysznie wygląda! przymierzam się do tarty i w najbliższym czasie chyba wykorzystam przepis :)
Wygląda rewelacyjnie :) Skusiłabym się na taki kawałek :)
Pięknie wyglądają te jabłuszka :)
inspirujesz tą tartą :)
niesamowicie apetyczna tarta!
wspaniałe :D a jak to pięknie wygląda:)
Jesień praktycznie już się zaczęła, więc i u mnie zmianiają się smaki. W pierwszej 10 są śliwki, gruszki i właśnie jabłka. Dlatego Twoja tarta podbija moje serce :) Pięknie wyglądają te idealnie pokrojone plasterki jabłuszek :)
Ach, jak ja lubie ciasta z jablkami, zwlaszcza jesienia...
Sono d'accordo
My page - last minute
nie moge sie jakos zabrac za zrobienie tej tary..wiosna idzie slonce wyjdzie wiec moze:)
Prześlij komentarz