czwartek, 2 lipca 2015

Tarta z białą czekoladą, mango i wędzonym kokosem.



Tarta z kremem z białej czekolady, mango i wędzonym kokosem

ciasto kruche:
100g zimnego masła
150g mąki pszennej
50g cukru pudru
żółtko

krem:
200g białej czekolady
500g mascarpone
sok z mango pozostały po krojeniu

dekoracja:
bardzo dojrzałe mango
garść wiórek kokosowych

Masło pokrój na małe kawałki. Z podanych składników zagnieć ciasto. Formę do tarty posmaruj masłem, wyłóż ciastem, ponakłuwaj widelcem. Schowaj do lodówki na poł godziny. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Mango pokrój, przy dojrzałym będzie to kłopotliwe. Odsącz z soku.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mascarpone utrzyj mikserem, zwolnij obroty i powoli dodawaj ostudzoną białą czekoladę, wymieszaj z sokiem z mango.
Wiórki wsyp na patelnię i wędź przez 5 minut na najmniejszym ogniu ciągle mieszając. 
Na upieczony spód wyłóż krem, może się wydawać rzadki, ale zastygnie w lodówce. Na to mango i wiórki kokosowe.
Włóż do lodówki na kilka godzin.

................................................................................................................
Znacie wrocławskie, a raczej kiełczowskie, Mlekiem i Miodem (klik) ?

Tam możecie skosztować moich wypieków :) 

Pozdrawiam,
[muffinka.]





4 komentarze:

Anna Piotrowicz pisze...

pyszności.

Avaso pisze...

musi być cudowne. wypróbuję na pewno, dzięki!

gin pisze...

Wędzony kokos? Zaciekawiłaś mnie :)

Olka pisze...

Mango moja miłość, więc już lubię tę tartę.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...